Welcome to the second quiz in our Very Easy series on Solving Problems. Like the first, it will see how well you can work out the answers to questions involving weights and other measures like seconds, litres or kilometres.

It’s not just in your Eleven Plus maths exam that you will find problems like these. Whenever you want to work out how long something will take, how much material you will need, or how far something is, you will be working with weights and measures. The more you practice now, the easier you will find problems you face in real life.

Have a go at this quiz and see how you fare. Once you can get all ten questions right first time, then why not move on to our next quiz? Once you’ve completed them all, you should have the measure of weights and measures!

1.

Lucas has grown a sunflower which is 159 cm tall. If it grew an average of 1.5 cm per day, how many days did it take Lucas to grow his sunflower?

10.6 days

53 days

106 days

159 days

2.

Martin runs a 42 km race in 3.5 hours. How long, on average, did it take him to run 1 km?

12.5 minutes

10 minutes

7.5 minutes

5 minutes

The first thing to do is to convert 3.5 hours to minutes. This will make the problem simpler:
3.5 x 60 = 210

Now we can divide the number of minutes by 42 to find how long it took Martin to run 1 km:

210 ÷ 42 = 5

It took Martin an average of 5 minutes to run 1 km

Now we can divide the number of minutes by 42 to find how long it took Martin to run 1 km:

210 ÷ 42 = 5

It took Martin an average of 5 minutes to run 1 km

3.

Harper had a 15 metres of ribbon. She used this to wrap parcels. If each parcel needs 28 cm of ribbon, how many parcels can Harper wrap in total?

52 parcels

53 parcels

54 parcels

55 parcels

To solve this problem, first we need to convert 15 m into cm by multiplying by 100: 15 x 100 = 1,500

Next, we must divide 1,500 (the total amount of ribbon) by 28 (the amount required to wrap one parcel): 1,500 ÷ 28 = 53.71

Do not round your answer up - after Harper as wrapped 53 parcels, she will not have enough ribbon left to wrap any more. The answer is 53

Next, we must divide 1,500 (the total amount of ribbon) by 28 (the amount required to wrap one parcel): 1,500 ÷ 28 = 53.71

Do not round your answer up - after Harper as wrapped 53 parcels, she will not have enough ribbon left to wrap any more. The answer is 53

4.

Charlie the Chef has a 2 litre bottle of oil. He uses 255 ml in one recipe and 475 ml in another. How much oil is left in Charlie’s bottle?

270 ml

540 ml

1.27 litres

1.54 litres

To work this problem out, the first thing to do is to convert 2 litres into ml by multiplying by 1,000: 2 x 1,000 = 2,000

Next, add together the amounts of oil Charlie has used: 255 + 475 = 730

Finally, subtract the amount of oil used from the total: 2,000 – 730 = 1,270 ml, which is the same as 1.27 litres

Next, add together the amounts of oil Charlie has used: 255 + 475 = 730

Finally, subtract the amount of oil used from the total: 2,000 – 730 = 1,270 ml, which is the same as 1.27 litres

5.

Maya had to deliver 13 newspapers each weighing 40 g, and 5 magazines each weighing 75 g. She put all of these in her bag which, when empty, weighed 1 kg. How much does Maya’s full bag weigh?

895 g

1.895 kg

2.895 kg

3.895 kg

This problem has to be worked out in steps:

First of all, calculate the total weight of newspapers: 13 x 40 = 520 g

Next, calculate the total weight of magazines: 5 x 75 = 375 g

Finally, we add the weights together, making sure to include the weight of the bag in grams: 520 + 375 + 1,000 (1 kg = 1,000 g) = 1,895 g

First of all, calculate the total weight of newspapers: 13 x 40 = 520 g

Next, calculate the total weight of magazines: 5 x 75 = 375 g

Finally, we add the weights together, making sure to include the weight of the bag in grams: 520 + 375 + 1,000 (1 kg = 1,000 g) = 1,895 g

6.

815 glasses of milk can be poured from a milk churn. If each glass contains 200 ml of milk, how many litres are in the milk churn when it is full?

163

408

1,630

4,075

One litre is 1,000 ml, so it would take 5 glasses of milk to make one litre (1,000 ÷ 200 = 5).

To find out how many litres of milk are in the churn, we divide 815 (the number of glasses) by 5 (the number of glasses in one litre):

815 ÷ 5 = 163

To find out how many litres of milk are in the churn, we divide 815 (the number of glasses) by 5 (the number of glasses in one litre):

815 ÷ 5 = 163

7.

A lorry contains 48 boxes of baked beans. If each box contains 20 cans of baked beans, then how many cans are on the lorry in total?

960

912

864

816

There are 48 boxes, each containing 20 cans. So, to work out the answer, just multiply 48 x 20:

The number of cans = 48 x 20 = 960

The number of cans = 48 x 20 = 960

8.

Annie can type 1.5 times faster than Bobby. If Annie can type 60 words a minute, how many words can Bobby type in the same time?

90

40

80

60

If Annie can type 1.5 times faster than Bobby, then for every word Bobby types she will type 1.5 words. To work out the answer, simply divide 60 by 1.5:

60 ÷ 1.5 = 40

Another way you could work this one out is to divide 60 by 3 then multiply your answer by 2:

60 ÷ 3 = 20, 20 x 2 = 40

60 ÷ 1.5 = 40

Another way you could work this one out is to divide 60 by 3 then multiply your answer by 2:

60 ÷ 3 = 20, 20 x 2 = 40

9.

Davey Dickens wants to write a 100,000-word novel over the course of April. How many words will Davey need to write per day on average, if he works every day in the month? (Round your answer to the nearest whole number.)

6,666.666 words per day

3,333.333 words per day

6,666 words per day

3,333 words per day

There are 30 days in April so, to work out your answer, you need to divide 100,000 by 30:

100,000 ÷ 30 = 3,333.33333

Next, round your answer to the nearest whole number: 3,333

100,000 ÷ 30 = 3,333.33333

Next, round your answer to the nearest whole number: 3,333

10.

A box of biscuits must weigh 400 g. If each biscuit weighs 16 g, how many biscuits will be in a box?

35

30

25

20

Each biscuit weighs 16 g so, to find out how many biscuits are in a 400 g box, simply divide 400 by 16:

400 ÷ 16 = 25

400 ÷ 16 = 25

Another way to do this would be to divide 159 by 3 and then multiply your answer by 2:

159 ÷ 3 = 53, 53 x 2 = 106